“Butea feciorilor “
“ Butea feciorilor “ este un obicei specific satului nostru, vechi de zeci de ani pastrat de la parintii si bunicii nostrii.
“ Butea feciorilor “ din Cut este alcatuita dintr-un grup de feciori 15-20 sau chiar mai mult cu varste cuprinse intre 16-17 ani pana la 22-23 ani.
Inca din postul Craciunului ei se strang la Caminul Cultural pentru a face repetitii pentru “ Adunatul Vinului “. Aceste minunate repetitii cu cantece vechi specifice satului nostru se fac la “Sfantul Nicolae” inainte sau dupa in functie de cum cade sarbatoarea aceasta.
Feciorii satului isi pregatesc “butea” si “ carul “ cu caii impodobiti cu bărc adus din padure inainte cu o zi si covoare tesute de mamele si bunicile lor, pornind intotdeauna de la “ Gazda”, o familie care de la inceput si pana la sfarsit ii coordoneaza in tot ce este necesar, ii ajuta si ii spijina. Imbodobiti in haine populare pornesc cu muzica prin tot satul.
Mai multe familii din sat ii cheama in curte, ei canta cate o cantare si primesc de la fiecare o galeata cu vin.
Varsa acele galeti cu vin in “bute” si seara se intorc la gazda acasa cu vinul adunat de la sateni si il pastreaza pana in ziua de Craciun.
In urmatoarea perioada feciorii satului se aduna in fiecare seara la Caminul Cultural repetand si invatand colinde vechi din satul nostru.
In tot acest timp fiecare fecior trebuie sa isi gaseasca o fata care sa-l insoteasca la “ bute”.
In acelasi timp si fetele merg la Caminul Cultural repetand si ele colinzi si cantece vechi.
In “Ajunul Cracinului “ feciorii se strang la gazda acasa unde colinda doua, trei colinzi, iar gazda ii cinsteste cu carne, paine de casa si carnati.
Au o strigare frumoasa pe care o zic in fiacare curte :
“ Mai feciori si frati
Stati putin si m-ascultati
Ca toti aveti urechi de auzit
Si gura de multumit
Aici unde ne aflam
La gazda noastra ( aici se striga numele sau porecla gazdei )
Oameni de cinste si omenie
Dumnezeu sfantul sa-i tie
Sa-i tie ( aici striga toti feciorii in grup )
Ne cinsteste pe noi
Feciorii satului
Cu un colac de grau curat
Pe -anoastra sama gatat
Si c-o pecie de porc cret
De abia l-o scos cu vecinii din cotet
Si cu un pahar, doua de vin
Sa ne fie bucurie mare pe deplin.
Mare multam! ( aici striga toti feciorii in grup )
De aici pornesc cu colinda impreuna cu gazda ,incepand cu casa preotului satului, directorului scolii, se despart apoi in doua grupuri si colinda tot satul pana seara cand se intalnesc si se regrupeaza si se intorc impreuna colindand la Caminul Cultural.
In prima zi de Craciun se aduna feciorii si fetele tot acasa la gazda, imbracati in straie de sarbatoare si pornesc la biserica unde sunt asteptati cu drag de toata lumea, colindand.
De la biserica se intorc colindand si stigand la Caminul Cultural unde iau masa impreuna cu parintii lor, preotii satului, primarul, directorul scolii si mai multe oficialitati.
A doua zi de Craciun de dimineata feciorii se mascheaza in tot felul de haine vechi numindu-se “Matahui”.
Tot asa pornesc acompaniati de muzica orchestra prin tot satul, facand tot felul de glume. Toata lumea sta la poarta in asteptarea “Matahuilor”
La amiaz merg acasa sa se imbrace toti in hainele populare, fiecare fecior se duce acasa dupa fata lui. Impreuna se duc iar la gazda acasa incolonati frumos spre Caminul Cultural. Acolo mananca, canta si joaca.
Si asa petrec in fiecare zi in zilele de Craciun la Caminul Cultural.
Ca o incheiere noi toti oamenii din satul Cut suntem mandrii de acest fumos obicei pe care l-am pastrat de la parintii si bunicii nostri.
Cu stima
Sorin Basca – Primar Comuna Cut